Εισαγωγή

Του Θεού  περίσσεψε μια χούφτα άμμος, την πέταξε στα μέρη μας και έφτιαξε μια Αμμουδιά, μακριά από τη θάλασσα, μα τόσο κοντά στην παραδεισένια Λίμνη Κερκίνη. Οι άνθρωποι δούλεψαν πολύ μέχρι που η θεία ευλογία του εδάφους, τους έστρεψε στο να υπηρετήσουν μια καλλιέργεια (τότε νέα) στην περιοχή, μα που στις μέρες μας μπορεί να τους υπόσχεται μια καλύτερη ζωή. Βρισκόμαστε στην Αμμουδιά, ένα μικρό αλλά δυναμικό κομμάτι των Σερρών, όπου ζουν πάνω από 1.100 ψυχές, περιοχή όπου παραδοσιακά οι κάτοικοι ασχολούνται με τις συνήθεις καλλιέργειες, αλλά και μια ακόμα, το φυστίκι.

Για τους λιγότερο μυημένους, το (αράπικο) φιστίκι είναι ένα εποχιακό φυτό το οποίο σπέρνεται την άνοιξη, αναπτύσσεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο και συλλέγεται το φθινόπωρο. Ο καρπός βρίσκεται στο υπέδαφος ως ρίζα (φανταστείτε το λίγο όπως την πατάτα) και με την κατάλληλη επεξεργασία αποδίδεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές. Πωλείται στη φυσική του μορφή -με το κέλυφος ή χωρίς αυτό- ψημένο και αλατισμένο και καταναλώνεται ως ξηρός καρπός. Επίσης, είναι το βασικό συστατικό του φυστικοβούτυρου, αλλά και του φυστικέλαιου το οποίο σε περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α. που στερούνται ελαιοπαραγωγικής καλλιέργειας, χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή παραγωγής ελαίων. Με την κατάλληλη επεξεργασία το φιστίκι χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο στην ζαχαροπλαστική αλλά και τα υποπροϊόντα της κατεργασίας του ως εξαιρετική ζωοτροφή.

Το φυστίκι περιέχει -σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς- τη διπλάσια ποσότητα φυτικών στερολών, κάτι το οποίο αποτελεί πραγματικό όπλο στην καταπολέμηση της χοληστερίνης. Περιέχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και συστατικά που βοηθούν στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Αράπικο Φιστίκι Αμμουδιάς Σερρών

Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την καλλιέργεια και παραγωγή αράπικου φιστικιού σε αυτό το μικρό αγροτικό χωριό των Σερρών. Οι παραγωγοί των Σερρών δειλά αλλά με αγάπη προχώρησαν σε αυτή τη νέα καλλιέργεια και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κάνουν το χωριό πανελλαδικά γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας φιστίκια που παράγουν. Κόντρα στην κρίση κάθε παραγωγός των Σερρών στρέφεται με φροντίδα στην παραγωγή αυτού του ευλογημένου καρπού με τα τόσα οφέλη. Η εταιρία μας είναι δίπλα στον παραγωγό και στα ελληνικά προϊόντα προσφέροντας σας εξαιρετικής ποιότητας καρπούς που συλλέγονται από την Αμμουδιά Σερρών και την γύρω περιοχή!